Je winkelwagen

Geen producten in uw winkelwagen.

Select Page

Château du Cèdre

Sinds 1973 leidt het wijndomein Château du Cèdre zijn wijngaard, vinifieert en rijpt zijn wijnen met de grootst mogelijke precisie.

Léon Verhaeghe werd geboren in het kleine stadje Moorslede, in de Vlaamse regio. In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit en werd België geannexeerd. Onder een miljoen Belgen ontvluchtte Léon het land per fiets en vond hij een toevluchtsoord in de Lot.

Later ontmoette zijn zoon, Charles Verhaeghe, Marie-Thérèse Rives, wiens familie een traditionele gemengde boerderij in Vire-sur-Lot bezat. Terwijl ze van het land en van elkaar hielden, groeide bij Charles het verlangen om zijn werkterrein uit te breiden. Hij keek met fascinatie toe hoe sommige buren hun druiven transformeerden: zijn project nam vorm. Ook hij wilde zijn eigen wijnen maken en opvoeden. Het echtpaar zette zijn gemengde landbouwactiviteiten voort en plantte in 1958 een eerste hectare wijngaard naast de lavendelvelden. Deze wijngaard rust op het grote terroir dat we vandaag kennen, gekenmerkt door kalkstenen puinkegels.

Het jaar 1973 markeerde het hoogtepunt van jaren hard werken. Zelf opgeleid, bottelden Charles en Marie Thérèse Verhaeghe hun eerste wijn, terwijl ze nog steeds lavendel distilleerden.

In 1987 kreeg Charles de ziekte van Parkinson. Het werk werd te zwaar. Zijn zoons, Pascal en Jean-Marc, besloten terug te keren naar het domein om hem te helpen.

Pascal, opgeleid in wijnbouw en vinificatie bij Jean-Marie Guffens en vervolgens in de Napa Valley, en Jean-Marc, afgestudeerd aan de Tour Blanche in Sauternes, hadden de wil en de kennis om het wijndomein te leiden. Ze brachten hun energie over, werkten synergetisch en experimenteerden voortdurend. Kwaliteit werd de absolute prioriteit. Met dat doel voor ogen verdeelden ze het werk: Jean-Marc specialiseerde zich in wijnbouw en Pascal wijdde zich aan vinificatie, rijping en commercialisering. Samen tilden ze Château du Cèdre in vijftien jaar tijd naar de top van de Cahors-appellatie. Ondersteund door een uitstekend team zijn ze nog steeds pioniers.

Jules en Robin, de zonen van Pascal, zijn nu ook betrokken bij het familiedomein en brengen nieuwe dynamiek.

De 3 percelen van de wijngaard bestaan uit de twee beste grondtypes van de Cahors-appellatie.

Een van de drie percelen van Château du Cèdre ligt op Grèzes, een kalksteenpuinkegel op de hellingen van Bru. Het Kwartairijs heeft de kalksteen van de omliggende hellingen afgebroken. Door de eeuwen heen hebben deze hellingpuinkegels de bodem van vandaag gevormd. De druiven van dit zeldzame terroir kenmerken zich door een grote fijnheid en aromatische complexiteit.

De andere twee percelen bevinden zich op twee afzonderlijke plateaus, hoewel geologisch identiek. Het zijn hoge terrassen van Mindel, gevormd 500.000 jaar geleden, bestaande uit zeer oude alluviale afzettingen van de rivier. Deze bodems bestaan uit rollende keien, vermengd met roodachtig ijzerhoudend zand aan het oppervlak. Klei en silica domineren in de diepte. De druiven van dit terroir kenmerken zich door een grote rijkdom en dichtheid.

Het specifieke microklimaat van Château du Cèdre, een integraal onderdeel van het terroir, lijkt veel invloeden te hebben. Op gelijke afstand van de Atlantische Oceaan, de Pyreneeën en de Middellandse Zee is het klimaat oceaanachtig tot juni, en mediterraan vanaf juli. In september brengt de Lot verkoeling en waait de Autanwind over de percelen.

Onze reflectie over biologische landbouw begon al in de vroege jaren ’90. We stopten met chemische onkruidbestrijding in 1992, en tien jaar later stopten we definitief met het gebruik van synthetische gewasbeschermingsmiddelen. In 2012 zijn we biologisch gecertificeerd.

Om de microbiologische activiteit te behouden en bodemverdichting te minimaliseren, laten we gras groeien tussen de rijen en werken we met tractors met een

WIJNEN VAN DIT DOMEIN