Champagne Drappier
Champagne Drappier, een emblematisch huis met een geschiedenis die teruggaat tot de twaalfde eeuw, heeft zijn wortels diep verankerd in de vruchtbare bodem van Urville, doordrenkt van de eeuwenoude Cisterciënzer traditie en doordrenkt van de passie van een familie die generaties lang de kunst van de wijnbouw koestert. De oorsprong van deze legendarische wijngaarden gaat terug tot meer dan 2000 jaar geleden, toen de Gallo-Romeinen de eerste wijnstokken plantten op de heuvels rondom het dorp dat later Urville zou worden. Het was echter pas in 1116 dat de wijngaard opnieuw tot bloei kwam dankzij de inspanningen van Saint Bernard, een monnik van de Cisterciënzerorde afkomstig uit de abdij van Cîteaux nabij Clos Vougeot. Hij introduceerde de Morillon Noir-druif (een voorouder van Pinot) uit Bourgondië en liet vele wijnkelders bouwen, waaronder een in Urville in 1152, als onderdeel van Bavin-Sainte Eulalie.
Alles behoorde toe aan de machtige Abdij van Clairvaux, gesticht door de heilige Bernardus van Clairvaux, wiens invloed zich uitstrekte over middeleeuws Europa. Tegen de tijd van zijn overlijden in 1153 was de jaarlijkse wijnproductie gestegen tot ongeveer 600.000 liter, voornamelijk verzonden in vaten vanwege de zeldzaamheid en hoge kosten van glas destijds. De wijnen, bekend als Vins de Bar, werden genoten door de graven van Champagne en Parijs, na hun reizen langs de Aube- en Seine-rivieren op handelsschepen.
Na de Franse Revolutie werd de Abdij van Clairvaux omgevormd tot een gevangenis door Napoleon Bonaparte, en later in de negentiende eeuw werden de kelders van Urville het dorpspastorie. De Drappier-familie, die destijds naast de kelders woonde, kocht ze en vestigde hun landgoed daar na de Tweede Wereldoorlog. Deze kelders herbergen nu de beste jaargangen en grootste flessen van het huis.
De geschiedenis van de Drappier-familie als wijnmakers gaat terug tot 1808, toen François Drappier zich in Urville vestigde en begon met het bewerken van wijngaarden die zich over meerdere hectaren uitstrekten. Maar het was pas in de vroege jaren dertig van de vorige eeuw dat de wijngaard een onderwerp van verhitte discussie werd in Urville. Georges Collot, de grootvader van Michel Drappier, besloot dat hij de eerste zou zijn die de Pinot Noir-druif in het kanton herplantte. Zijn beslissing zorgde voor opschudding en leverde hem de bijnaam ‘Père Pinot’ of ‘Oude Man Pinot’ op. Deze druivensoort vertegenwoordigt nu 70% van de wijngaard van Drappier en van het percentage dat in de regio Aube wordt verbouwd, waarmee sceptici het tegendeel bewezen worden.
In 1952 creëerden André en Micheline Drappier de Drappier Carte d’Or vintage, met zijn kenmerkende gele etiket. Elke fles bevat aromatische tonen die doen denken aan kweeperengelei. Na de historische vorst van 1957 (die 95% van de oogst vernietigde), besloot André een nieuwe druif te introduceren, Pinot Meunier, die beter bestand was tegen lentevorst.
In 1968 stelde Micheline voor om een roséchampagne te produceren, gemaakt van 100% Pinot Noir-druiven. Vijftig jaar later genoot de Champagne Drappier Rosé de Saignée enorm succes en werd zelfs geschonken in het Elysée-paleis.
Tegenwoordig beheert Michel Drappier het vinificatieproces (sinds 1979) terwijl André Drappier – met 74 oogstjaren ervaring – een nauwlettend oog houdt op de wijngaard, die zich uitstrekt over meer dan 62 hectare eigendom van het landgoed en 50 hectare in contractuele overeenkomsten met andere telers. In 1988 werden diepe kelders die waren uitgegraven in het krijt rond Reims tijdens het bewind van Napoleon III, onderdeel van het familiebezit. In deze koele ondergrondse gangen liggen de kostbaarste flessen, met name de Grande Sendrée, geperfectioneerd door hun meest trouwe bondgenoot: de tijd.
Sinds 2016 is de achtste generatie van de familie Drappier toegetreden tot Michel en zijn vrouw Sylvie om te werken aan het familiebedrijf. Charline, geboren in 1989, neemt geleidelijk de marketing over, terwijl haar broer, Hugo, geboren in 1991, verantwoordelijk is voor de wijnbouw en oenologie. Antoine, geboren in 1996, toont veel interesse in dieren en natuur, en ploegt een deel van de biologisch bewerkte wijngaard met zijn paard.
Naast de wijngaarden omvat het landgoed Drappier ook oude boomgaarden, een moestuin en een boerderij. Het heeft nu de welverdiende accreditatie van “Koolstofneutraal” verworven, een getuigenis van hun toewijding aan duurzaamheid en milieuvriendelijkheid.